Nieuwsbrief juni 2014

“Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better”, aldus Samuel Beckett. Deze quote van de Ierse schrijver en dichter behoort inmiddels tot het dna van de wereldwijde start-up community. Fouten maken moet, omdat dit de enige manier is om tot echt innovatieve producten of diensten te komen, tegen zo laag mogelijke kosten. Je kan er namelijk beter in een vroeg stadium achter komen dat niemand op jouw product of dienst zit te wachten, of niet in de vorm waarin je het aanbiedt. Of misschien heb je wel de verkeerde doelgroep voor ogen. Veel testen met een simpele basisversie en de relevante uitkomsten van die testen meten, scheelt veel tijd en geld. Deze manier van doen vormt de kern van de sinds enkele jaren populaire Lean Startup methode. Deze methode vormt, naast de Business Model Canvas, de basis van de 4GConnectNL innovatie challenge, een doorlopend crowdsourcing project van KPN en Sanoma, waaraan StrateG op dit moment deelneemt met twee ingebrachte innovaties. Is de Lean Startup methode alleen geschikt voor start-ups? Natuurlijk niet, ieder bedrijf kan deze methode gebruiken om te komen tot snelle productinnovatie.

In deze editie van de StrateG nieuwsbrief tref je verder aan: het derde deel van zeven blogs over te vermijden valkuilen in het strategievormingsproces, Giving Back, The Startup Orgy, nieuwe workshops, trends, tips en inspiratie.

489ff3f6-7b58-4acd-8b4c-9802ca64a3dc

Strategblog

7 te vermijden valkuilen in het strategievormingsproces
Deel 3 – Keuzes niet vertalen naar acties

De eerste twee valkuilen waren onzekerheid over de toekomst en het vasthouden aan het bekende. In het derde deel van deze reeks komt het niet kunnen vertalen van keuzes naar acties aan bod. Dit blijkt vooral bij kleinere bedrijven in de bouw en in de zakelijke en financiële dienstverlening een obstakel te vormen
Lees meer

630ef830-944b-4b8e-b5a6-350640d97c1d

Giving back!

Omdat het in het leven niet altijd alleen maar om geld draait, stopt StrateG ook regelmatig tijd in het geven van onbezoldigde adviezen. Zo heeft StrateG gejureerd bij het pitchen van business cases door HvA studenten en studenten van de HAN ondersteund bij hun nieuwe business case. MKB Amsterdam heeft begin 2014 op advies van StrateG lunches voor nieuwe leden geïntroduceerd. Nieuwe leden krijgen zo uitgebreid de kans om hun bedrijf te presenteren. MKB Amsterdam kan haar brede werkveld goed toelichten èn van ondernemers vernemen welke dienstverlening van MKB Amsterdam door hen als relevant wordt ervaren.

gloeilamp.1.1

Trends, tips & inspiratie

In de afgelopen maanden bezocht StrateG weer vele seminars en congressen. Een daarvan was OpenCo Amsterdam, een congres nieuwe stijl, waarbij je als congresganger met een dagvullend programma naar keuze bij de deelnemende innovatieve bedrijven in huis langsgaat voor een presentatie. In het pand van The Startup Orgy troffen wij Buzzoek aan, een start-up die consumenten en winkels aan elkaar verbindt door een super simpele loyaltyprogramma app en NFC (Near Field Communication). De trends die op dit moment de boventoon voeren zijn:  sharing (de deeleconomie), curating (het filteren van informatie op internet), the Internet of Things (alledaagse apparaten verbonden met internet die in staat zijn met andere objecten te communiceren), big data, “quantified self”(het integreren van technologie in je leven voor het verzamelen van informatie over jouzelf om daarvan te leren) en 3D printen. Voorbeelden van sharing zijn: SnappcarAirbnbPeerby of 3Dhub. Ook wordt veel informatie gedeeld op het gebied van technologie, recentelijk bijvoorbeeld door Tesla. TNO kan altijd worden benaderd door bedrijven voor technologie updates en het verbinden van bedrijven aan elkaar. Op dit vlak is er ook een internationale open innovatiemarktplaats, Yet2. Net zoals Amazon stelt SURF in Nederland o.m. rekencapaciteit voor externe bedrijven beschikbaar. Hoe curating zakelijk kan worden ingezet, bewijzen sommige merken via Pinterest. Op het gebied van 3D: Mink, de 3D printer voor make-up, tot aan een 3D printer voor lichaamsonderdelen. Tot slot wat voorbeelden van quantified self en de bijbehorende wearables van SamsungAppleen Fitbit.

8e388a46-18cb-4c6d-b516-28e6985ba0c5

Workshop Strategische Groei & Big Data

In de afgelopen maanden heeft StrateG de workshop Strategische Groei weer tweemaal aangeboden in samenwerking met BusinessCompleet, het grootste online ondernemersplatform van Nederland met 80.000 aangesloten ondernemers en met het netwerk Flevum Executive. Later dit jaar zal een nieuwe workshop Strategische Groei & Big Data worden gegeven in samenwerking met Flevum Midden. Zodra de datum bekend is, zal deze worden gecommuniceerd.

b7a3389d-9ecc-47fb-b685-79f8d1df2113

StrateG & Lumina Spark

Het assessment tool Lumina Spark maakt sinds kort onderdeel uit van StrateG’s dienstverlening. StrateG heeft deze methode opgenomen ter ondersteuning van het strategie implementatieproces. Een nieuwe strategie vraagt vaak ander gedrag van medewerkers en daar lopen veel trajecten op stuk. Lumina maakt competenties op een visueel aantrekkelijke en gedifferentieerde manier inzichtelijk, leidt tot meer zelfinzicht en geeft managers en medewerkers handvatten om beter met elkaar te communiceren. Het kan zowel op individueel niveau als in teamverband in alle lagen van een organisatie worden toegepast met dynamische workshops. Voor meer informatie over Lumina Spark, klik hier. Klik hier voor Lumina Team. Ben je benieuwd naar de Lumina workshops? Meld je dan hieraan voor een in-house proefsessie!

ac374e2f-9964-4569-b999-a4fd70f61276

The Startup Orgy

Helemaal in lijn met het principe van “Ideeënseks” van hoogleraar Change and Implementation, Thijs Homan, is onlangs in hartje Amsterdam The Startup Orgy geopend, een creatieve werkplek voor ondernemers en startups. The Startup Orgy biedt werkplekken op een flexibele manier aan en heeft een industriële uitstraling. Ook kan je er ruimtes huren voor het organiseren van events. Wil jij jouw eigen innovatievraagstuk tijdens een korte en intensieve sessie voorleggen aan de innovatieve ondernemers van The Startup Orgy? Neem dan hier contact op met StrateG.

information_overload

Wat te lezen

Het motto voor deze rubriek blijft de quote:
There is no such thing as information overload, only defective filters”.
Hier volgen de volgende “curating” overzichten:
BCG Perspectives juni 2014: lees hier verder
HBR best of june 2014: lees hier verder
McKinsey Quarterly no 2 2014: Lees hier verder
Agile commerce, de vervanging van multichannel : Lees hier verder
Startupbootcamp opent E- en M-commerce programma: Lees hier verder

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.